Monday, August 5, 2013

Találkozó, konferencia

 

A tudományos kutatás egyik fontos támpillére a megszerzett tudás terjesztése. Ez történhet többféle célközönség felé, melyek mind fontosak, de talán az egyik legizgalmasabb formája az, amikor az ember szakértő közönség elé tárja a megfigyeléseit, következtetéseit. Olyan emberek elé, akik rendelkeznek sok tudással (néha több, néha kevesebb háttér-információval, mint az előadó), és akik úgymond véleményezik, elfogadják, avagy elvetik az előadásban hangzottakat. A pókászok, legnagyobb szerencséjére minden kezdő előadónak, meglehetősen barátságos társadalom, és egy-két alkalmi esettől eltekintve (2010-ben például a kaszáspókkutatók két prominens alakja veszett össze elég csúnyán valami rokonsági kapcsolaton) rendkívül segítőkészen állnak az előadásokhoz. Az esetleges hibákat segítően kijavítják, az esetleges cáfolatokat pedig a legtöbben mosolyogva veszik tudomásul, hiszen ez a “tudomány természete”, új adatok alapján az eddigi tudásunkat csiszolgatjuk.

A magyar pókászok pedig még ennél is vidámabb társaságot alkotnak, az 1999 óta megrendezett MPTken (Magyar Pókász Találkozókon) családias hangulat uralkodik. Remek alkalom ez arra, hogy a “seniorok” (Samu Ferenc és Szinetár Csaba) beszámoljanak az arachnológia nemzetközi újdonságairól, az “ijfú titánok” a legutóbbi eredményeikről, illetve a pókászdiákok kipróbálják magukat és előadókészségüket szakértő, de barátságos zsűri előtt.

Idén is megrendezésre kerül ez a neves esemény. A Szombathelyi Arachnológiai Műhely, a SZAM szervezi ezt, a Kőszegi-hegységben. A SZAM tagjaként jómagam is aktív szerepet vállalok ebben, a műhelytársaim Kovács Péter, Török Tamás és természetesen a műhelyvezető, Szinetár Csaba által alkotott szervezői csapatban.

001

Az első körlevél így szól:

Kedves Pókászok!

A 2013. évi XV. Magyar Pókász Találkozó helyszínének a Kőszegi-hegység szívében található Stájer házakat választottuk. A Stájerházak néven ismert épületegyüttes Kőszegtől mintegy tíz kilométerre a hegyvidéki bükkösök zónájában, forrásokkal és patakokkal körülvett tisztáson áll. Erdészeti és nem kevéssé zoológia történeti vonatkozásairól is híres helyről van szó. A múlt század 30-as éveiben itt indult újára a Dudich Iskola prominens képviselőinek, így például Balogh János és Móczár László részvételével a hegység zoológia feltárása. (http://www.karpat-medence.hu/c.php?c=koszeg-stajerhazak)

A találkozó időpontja: 2013. október 4-6.

A szakmai előadásokon kívül, túrákat és néhány helyi nevezetesség megtekintését is tervezzük: Bechtold István Oktatóközpont (http://www.buboscinege.hu/), Chernel-kert (Ragadozóvédelmi telep (http://onp.nemzetipark.gov.hu/index.php?pg=menu_2691),

Szentvid Kápolna (http://www.utazzitthon.hu/szent-vid-kapolna-velem.html), a Dunántúl legmagasabb pontja az országhatáron álló Írottkő kilátó (http://www.kislexikon.hu/irottko.html), stb.

A találkozó várható költségeiről előzetes információként a szállás és főétkezések költségeit tudjuk jelezni.

A szállásdíj: 1700 Ft/fő/éjszaka, kiszállított meleg ebéd (vagy vacsora 1200 Ft/fő).

Azok számára, akik nem személyautóval érkeznek, azoknak megszervezzük a Kőszegről való kijutást.

Kérjük a Jelentkezőket részvételi szándékukat augusztus 26-ig jelezzék a szervezőknek (mellékelten küldöm a jelentkezési lapot)!

A kivonatok leadási határideje: szeptember 15.

SZAM : (Eti, Peti, Tamás, Csabi)

No comments:

Post a Comment